Filosoferen is niet alleen denken, maar het is ook denken over denken
Voor wie
Vrije ruimte
Vrije ruimte Vrije ruimte gaat over ruimte in hart en hoofd om samen met anderen richting te vinden. Het gaat over het overstijgen van de waan van de dag en het vinden van inzichten die bijblijven.
Ik creëer graag vrije ruimte rond maatschappelijke en organisatievraagstukken. Daarbij gebruik ik werkvormen uit de praktische filosofie en systemisch werk. Ook spel en creativiteit helpen om fris naar een opgave te kijken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
Samen met jou kan ik binnen je team of project (een serie) bijeenkomsten ontwerpen en begeleiden die speels en onderzoekend van aard zijn.

Voorbeelden
Samen met collega’s van Leren Filosoferen en Bart van Rosmalen begeleid ik het meerjarige scholingsprogramma Meesterschap en Onderwijs van Stichting Arlanta
In opdracht van het RIVM ben ik voorzitter van de maatschappelijke klankbordgroep van het Onderzoek naar Blootstelling van Omwonenden over gezondheid en gewasbeschermingsmiddelen
Samen met Wing, Frisse Blikken en Raccoon werk ik namens BIJ12 aan een ‘serious game’ over samenwerking tussen overheden rond de transitie van het landelijke gebied
Hoe
Individuele gesprekken voor iedereen die verder wil komen in denken
Dit is een kennismakingsgesprek en duurt ongeveer 30 minuten. Daarna zullen er vervolggesprekken komen. Deze vinden eens in de week of in de twee weken plaats en duren 40-45 minuten
Het onderwerp wordt door jou ingebracht. Ik vraag je mij uit te leggen wat er speelt en ik vraag door op wat jij inbrengt. Ik zal alert zijn op aarzelingen, bijzondere woorden die je gebruikt worden of woorden die vaak terugkomen. Deze aarzelingen en de bijzondere woorden duiden meestal op een achterliggend verhaal. Als je deze woorden onder de loep neemt, leidt dit vaak tot verassingen. Het geeft zicht op de diepere lagen van jouw denken. Jouw aannames, veronderstellingen, waarden, verlangens waarvan je je vaak maar ten dele van bewust bent. Hierdoor kun je op een nieuwe manier naar het onderwerp gaan kijken en er ontstaan nieuwe vragen.
Als het gesprek eindigt, eindig je met een vraag. Het gesprek eindigt met een vraag. Deze krijg op een briefje mee naar huis om er verder over na te denken. De vraag doet zijn werk het best als je er iedere dag een minuut of tien bij stil staat, er iets over schrijft of er over praat met anderen. Het volgende gesprek start met de inzichten die je hebt opgedaan rond de vraag. De serie gesprekken eindigen wanneer jij aangeeft dat het klaar is. En soms zal ik dat doen. We sluiten af met een eindgesprek. Uit de praktijk blijkt dat 10-15 gesprekken vaak voldoende zijn.

Een gesprek
Denkhouding
Denken in cirkeltjes. Gedachten die zich herhalen maar niet meer werken. In de filosofische praktijk word je uitgenodigd om verder en dieper te denken.
Je ontwikkelt daarmee een denkhouding gericht op het onderzoeken van jouw eigen manier van denken.
Waar gaat het eigenlijk over? Wat is eigenlijk het probleem? Wat weet ik wel en wat weet ik niet? Welke vraag brengt mij verder?